Med digitalkameran så blev det populärt att fotografera igen. Inga dyra filmrullar med begränsat antal bilder, inga labb med kemikalier och framkallningsmaskiner. Friheten i att fotografera digitalt har gjord fotograferandet tillgängligt för så många fler. Det har också blivit populärt med studiofotografering. Förr var en fotostudio en väldigt dyr historia. Utrustning och tillbehör kunde gå loss på priser likt en billigare förortsvilla. Idag finns det en stor variation av billigare produkter för studiofotografering. Du kan komma undan med riktigt bra produkter för nästan inga pengar alls.

Vilken fotograf är du?
Fotografering har smugit sig in överallt. Idag har nästan varje företag någon som kan fotografera, journalister har börjat fotografera själva, studiofotografer popar upp snabbare än pizzeriorna. Så vilken fotograf är du? Är du en fotograf som fotar för ditt eget nöjes skull, så kanske du ska överväga en mer portabel studio. Fotograferar du inom jobbet så är en fast studio att föredra. Allt handlar om plats. Fotografera man ofta så är det så mycket smidigare att ha all utrustning och fonder med mera på plats, alltid. Det sparar tid och arbetet med att ställa in ljuset kan i vissa fall besparas helt. Som privat person har man oftast inte möjligheten till att avsätta ett helt rum för en studio.

Portabel studio
Naturligtvis kan det vara bra att ha en portabel studio även som mer professionell fotograf, men det är en annan historia. Här pratar vi om personer med fotointresse lite mer utöver det vanliga. En studio som du kan enkelt kan sätta upp i vardagsrummet och sedan plocka ner och förvara i garderoben är då en smidigare lösning. Det första valet du bör göra är om du vill arbetar med blixtljus eller fast ljus. Fast ljus är enklare men inte så starkt. Ett svagare ljus tenderar oftast att bli varmare och där med mer gult. Idag finns det fina LED-displayer som håller dagsljuskvalité, dessa kan bli dyra om du vill ha stora och starka ljuskällor. Blixtljus ger mycket och starkt ljus under en kort tid. Det är svårare att fotografera med blixt, men möjligheterna är större och dessutom finns det blixtrar för väldigt små pengar. Bakgrund eller fond som det heter är ett måste i en studio. Du kan använda dig av vit vägg om det finns att tillgå. Fonder går också att köpa på breda pappersrullar som du rullar ut vid behov. Tänk på att en tre meters papprulle kan vara svårt att förvara. Ett gott alternativ är att köpa ett stycke av tyget scenmolton. Scenmolton är billigt och reflekterar nästan inget ljus. Bara att vika ihop när du är klar. Priset är också mycket lågt.

Fast studio
Om det finns ett rum som ska användas som studio, börjar då med att måla studion. Det viktigaste är att rummet inte har någon färg på väggarna som kan reflekteras in i bilden. Är väggarna röda så kommer ljuset studsa och alltid ge dig rödare bilder. Använd därför endast vit eller svart färg på väggarna. När du bygger en fast studio så kan man montera fasta stativ för plats till flera rullar med fonder. Då kan du enkelt byta vid behov. En studio ska också ljustätas så du inte får in solljus. Blandljus från lampor/blixtrar och soljus är svårt att kontrollera. Fäst glidskenor i taket och använd svart scenmolton som draperier. Scenmolton stänger ut solljus på ett effektivt sätt. I en större fast studio kan du jobba med flera lampor eller blixtrar för att forma ljuset. Det är inte ovanligt att man har upp till fyra ljuskällor i ett och samma set.