Att få fläckar på matta – det kan du räkna med. Det är helt omöjligt att aldrig få en fläck på en matta. Men du kan lugna ner dig, i det här inlägget så kommer vi ge dig våra bästa tips och råd för hur du kan rengöra din matta när olyckan har varit framme.

Slipp att flytta omkring dina möbler för att gömma undan fläckar på din matta genom att istället rengöra mattan på ett effektivt sätt som gör att du känner dig glad och nöjd.

Barn och husdjur

Barn och husdjur brukar oftast vara de största brottslingar till att det blir fläckar på mattorna i hemmet. Men det är viktigt att du snabbt och effektivt är framme direkt efter olyckan har skett – för om du lämnar exempelvis kräk på mattan så kommer syran att sätta sig i materialet.

Syntetiska material

Mattor gjorda av viskos och syntetiska material är de mattor som kan vara jobbigast att få fläckar på. Dessa material är inte gjorda för att klara av vätska och smuts på samma vis som en trasmatta exempelvis är.

Det bästa är att börja med att försöka torka upp fläcken när den sker med papper och möjligtvis lite vatten. Tryck inte för hårt för då kommer du att gnugga in smutsen och fläcken längre ner i mattans fiber.

Alkohol och vätskor

Om du tappar alkohol, frukt eller läsk på mattan så brukar det inte vara en fara med att få bort fläckarna. Men här är det bäst att vara snabbt framme för att hålla mattan i bästa skick.

Om du tappar röd vin på mattan så får du lägga på salt för att suga upp det mesta av vätskan.

Sammanfattning

Sådär, nu har du våra bästa tips och råd för hur du håller dina mattor rena i framtiden och hur du ska bära dig åt. Det är viktigt att ditt hem inte känns icke-välkomnande och smutsigt, och dina mattor ska kännas likadana.