Valet av bänkskiva påverkar hela köket. En snygg skiva gör att köket genast ser mer exklusivt ut. Men att välja bänkskiva är inte lätt. Förutom att utbudet är enormt, så måste man också ta materialens egenskaper i beaktande. Här får du en liten guide till valet av din nya bänkskiva.

 

STEN – håller i generationer men är tungt att bära

Då sten är ett levande material så är det viktigt att du själv väljer just din skiva. Skivorna kan variera mycket i färg och ådring trots att det är samma material.

Marmor trendar fortfarande, och det är inte så konstigt, marmorskivor är mycket snyggt.
Men marmor är inte alls lika tåligt som till exempel granitskivor. Marmor som är mer poröst blir lättare fläckig och repig.

När du beställer en stenskiva så är det extra viktigt att du har mätt rätt på millimetern. Sten är inte något du sågar till hemma om skivan inte riktigt passar.

Det kanske säger sig självt, men sten är tungt. Mycket tungt. Har du en längre skiva så pratar vi om flera hundra kilo. Detta är viktigt att tänka på om du till exempel bor i en bostadsrätt, för det är ju inte säkert att du får in en längre bänkskiva i hissen.

KOMPOSIT – bara fantasin sätter stopp

Komposit är flera material som blir ett. Man blandar olika slags fiber av tillexempel mineral, papper, glas eller plast. Det fina är att komposit kan pressas, formas och färgas nästan hur som helst.

Komposit är slitstarkt men kan ändå repas och missfärgas. Så man får ändå vara lite försiktig när man kommer till komposit.

TRÄ – går att slippa om

Trä är mjukt. Repor, hack och nötning kommer uppstå, men det är en del av charmen. Sedan går det slippa och skivan kan därmed leva vidare under en lång tid.

keramisk – tål nästan vad som helt, men bara nästan.

Glas, porslin, kakel och klinkers är kanske inte det man tänker på när man talar om bänkskivor. Alla material tål värme och repor väldigt bra. Man bör ändå vara försiktig med glasskivor och varma grytor. I värsta fall kan glas spricka.

BETONG – snyggt men skört

Betong gjuts efter dina egna mått. Betong är tungt och har lätt för att spricka, en skiva över 2,5 meter kan vara svår att bära och hantera. Även betong är ett poröst material som lätt kan få fläckar. Se till att behandla betongen rätt och ofta för att undvika skador på skivan.

KVARTS – en blandning av egenskaper

Kvartsskivorna är mycket hållbara. Materialet består av en blandning mellan kvarts och polyesterharts. Variationerna är många i fråga om färg, mönster och struktur. Enda nackdelen är kanter och hörn som lätt blir naggade, välj gärna en rundade avslutningar på skivan.