Ett verktyg som används för att skära i metall är gängtapp. Eftersom metall i sig är väldigt hårt, hur hårt beror naturligtvis på vilket typ av metall, så behöver gängtapp i sig självt vara mycket starkt och tåligt. Därför är gängtapp ofta gjort av ett material som kallas snabbstål.

Snabbstål

Att gängtapp är gjort av snabbstål är av sin vikt och anledningen har vi berättat om här ovan. Snabbstål, eller High speed steel (HSS) som det också kallas, är stål som tål höga hastigheter och hög värme. Eftersom metall ofta är hårt behövs det ett hårt material för att skära i det. Snabbstål tål alltså metallarbeten så som svarvning och fräsning till höga temperaturer och snabb fart. Det är vi den höga farten som friktion skapas och således hög värme. Upp till 600 grader klarar gängtapp gjord av snabbstål innan dess form bryts ned.

Verkstad och tillverkning

Det är främst inom tillverkningsindustrin och verkstadsindustrin som gängtapp används. Här används de till att skära runda hål i metall. Det är i dessa hål som senare skruvar och linkande placeras. Skruvarnas svängning skapas på liknande sätt fast då används gängsnitt istället. Men det är inte så att det finns en typ av gängtapp som används överallt. De finns i en otrolig mängd variationer. Alla olika varianter har sina egna användningsområden, men främst är det storlekarna som varierar. De skapar dock helt olika typer av hål.

Läs på innan du köper gängtapp

Eftersom det finns så många olika typer av gängtapp så är det viktigt att du vet vilken sort som passar dig och ditt arbete bäst. Du kan inte gå in i en affär och köpa första bästa gängtapp och hoppas det fungerar bra. Du har tur om du in behöver åka tillbaka och byta. Storlek och form är det som är viktigt att ha koll på, så läs på rejält innan du väljer. Fråga gärna också i affären, de brukar kunna rekommendera rätt gängtapp.