Flera företag och institut genomför regelbundet olika typer av marknadsundersökningar för att stämma av hur politiska beslut påverkar företags möjligheter att verka på marknader. En riktigt intressant marknadsundersökning gjordes tidigare i år, bara en månad efter att de senaste förändringarna kring RUT- och ROT-avdrag verkställdes.

Trots löften om mer skattepengar till kassan med höjt avdrag visar denna marknadsundersökning att svenskars benägenhet att anlita svart arbetskraft har ökat med fem procentenheter på bara en månad. Med tanke på att de nya reglerna är så pass nya, är det närmast skrämmande att politiska beslut kan påverka människors vilja att anlita svart arbetskraft på så kort tid.

Innan den förra regeringen införde ROT-avdraget 2008 var det 55 procent av svenskarna som kunde tänka sig att anlita svart arbetskraft. Undersökningar under åren därpå visade att den siffran snabbt sjönk till bra nivåer, och år 2013 var attityden nere på rekordlåga 35 procent, en siffra som sedan höll sig fram till årsskiftet och 1 januari 2016.

Under januari i år har attityden till svartjobb blivit mer accepterad då 40 procent av alla tillfrågade i denna marknadsundersökning svarade att de är positivt inställda och beredda att anlita svart arbetskraft vid renovering och tillbyggnad i hemmet.

Klara Bygg är naturligtvis missnöjda med beslutet att sänka ROT-avdraget, framför allt eftersom undersökningar visar att detta kommer leda till färre beställningar till befintliga företag, något som kommer leda till uppsägningar på sikt. Att det bara under den första månaden har blivit en sådan ökning tyder på att vi ser inledningen på en trend där fler och fler i framtiden kommer vara beredda att betala för svart arbetskraft istället för att hålla sig till vita jobb, som innebär att hantverkaren och byggaren faktiskt är försäkrad och får en skälig, pensionsgrundande lön.

Vi önskar därför att vår nuvarande regering snarast återställer ROT-avdraget till de nivåer det låg på innan förändringar trädde i kraft vid årsskiftet 2015/2016.