Det är faktiskt en rimlig fråga för dig som ska renovera eller göra något snickeri. Först och främst bör vi nog fastställa vad limfog är för något och hur det skiljer sig gentemot andra material. Limfog är både underskattat och relativt okänt för de flesta. Men likväl är det ett av de bästa materialen vid renovering och snickeri.

Limfog är ett slags trämaterial som framställs genom att man pressar och limmar samman massvis med lameller (trästavar) så att fibrerna löper parallellt. Det ger ett tåligt och flexibelt material som inte viker sig i första taget. Det är väldigt vanligt förekommande i olika träskivor så som bordsskivor eller hyllplan.

Limfog är något som kan används av alla. Det spelar ingen roll ifall du är professionell hantverkare eller en mer eller mindre händig hemmafixare – limfogen bör fylla sin funktion ändå ska du se!

Så till huvudpunkten, vad skiljer bra och dåligt limfog? Jo det är faktiskt en del. Först och främst kvaliteten på trästavarna (lamellerna) som man fogar ihop, men också tätheten mellan i fibrerna. Ofta kan du köpa billigt limfog hos de stora byggvaruhusen, men deras limfog är sällan speciellt bra då fibertätheten inte går att jämföra med den limfog som du hittar hos en mindre tillverkare.

Besöker du till exempel en mindre lokal tillverkare av limfog så kommer du förundras över den kunskap, noggrannhet och precision som ligger bakom tillverkningen. Du kommer aldrig överväga att handla på ett stort byggvaruhus igen. Så står skillnad är det mellan limfog och limfog. Det är möjligt att du får lägga ett något högre pris hos en mindre tillverkare, men vi lovar, det är det värt alla dagar i veckan. Du kommer inte ångra dig.