Golvläggning är enklare än vad man kan tro. Det känns ibland som att lägga pussel. Bitarna faller på plats en efter en. Men självklart finns det saker man bör ha koll på innan man sätter igång med själva arbetet. Ta dig tid att läsa på lite innan du börjar, du kan undvika onödiga misstag som kan spara dig både tid och pengar.
Här kommer lite tips och nyttig information om saker du bör tänka på när du lägger golv. Kanske dyker det också upp några snedsteg du bör undvika.

Underlaget

Det första du ska göra är att inspektera underlaget. Underlaget måste vara en plan yta för att golvet ska bli så bra som möjligt. Det går hand i hand med resultatet. Ju bättre underlag du har, desto bättre blir resultatet av golvet när det är färdigt. Det är troligt att underlaget är relativt plant, men det kan finnas ojämnheter. Speciellt vid ställen där väggar tidigare suttit. Spackla i så fall över dem. Testa om underlaget är plant genom att lägga en lång pinne över golvet. Guppar den inte? Bra, då är det dags att fortsätta.

Trä – ett levande material

Trä är ett levande material, vilket betyder att det har vissa egenskaper som kan bli ens fördel eller nackdel. En egenskap den har som ofta ställer till med trubbel i golvläggarsammanhang är att det sväller. Det gäller att ha rätt avstånd mellan plankorna samt mellan väggar och plankor. Tänk extra noga på detta om du lägger golv på vintern. Eftersom träet sväller på sommaren kommer inte problemen att dyka upp förrän några månader efter att golvet är klart. Det är ingen rolig överraskning att upptäcka bågnande plankor framåt semestertiderna. Det tillkommer alltid rekommendationer till träet du köper. Följ dem så ska det inte bli några problem.

Välj golv utefter din kompetens

Är du en sådan som alltid vill ha det bästa? Kanske din fru är värd det absolut finaste golvet som finns på marknaden? Det tror jag säkert, men är du inte personen med erfarenhet av golvläggning bör du kanske tänka om lite. Det är mycket tråkigare att bryta upp golv som du köpt för dyra pengar, än att bryta upp golv som du köpt för en billigare slant. Saker kan gå fel, speciellt om det är första gången du lägger golv.

Byggvaruhus

Det finns många olika slags golv att välja på dock! Vilket du vill använda dig av är något du får fundera över. Göta Byggvaror är ett byggvaruhus med stort utbud och lång erfarenhet. Det vänder sig egentligen främst till yrkesarbetande hantverkare, men de tar med glädje emot privatpersoner också. Besök deras hemsida www.gotabyggvaror.se för att läsa mer. På detta byggvaruhus hittar du med säkerhet det du söker, speciellt efter att ha pratat med någon på plats. Lycka till med ditt golvprojekt!